Doldam, a private rental residence located in Mt. Seorak National Park, an area renowned for its fall foliage and boulder formations. The building's design is inspired by the formation of the boulders and the seasonal transformation of the trees, and it aims to capture the ever-changing natural environment. The rocks excavated during construction were recycled and used to fill the front yard with rocks and gravel, which facilitate and control plant growth. The expansive front wall serves as a barrier for the tenants while also opening up the front yard. The slightly sheared front wall shifts the perspective of the building in relation to the surrounding landscape, which can be appreciated as one meanders in and around the building. The orange door leading to the courtyard enables the tenants to regulate daylight and visual exposure.

The layout of the plan consists of two rows of three 4-meter-wide spaces, totaling six spaces, with all the necessary living amenities included. The open configuration of the house creates a sense of unity, where each space flows seamlessly into the next. The two compartments located on the southeast side comprise a courtyard and an outdoor deck, which allow light, wind, and the surrounding trees seen over the wall to be felt both inside and outside the house.

Overall, Doldam's design seamlessly integrates with the natural environment, creating an immersive experience for its occupants. The building's use of natural light, airflows, and its relationship with the surrounding context demonstrates a thoughtful consideration for the environment. By creating a unique vantage point that offers a different perspective of the landscape, the design creates a tranquil retreat that is both harmonious and visually captivating.


Status: Built, 2022
Location: Sokcho, Korea
Client: Collect House
Furniture: Post Standards
Landscape: 4t
Photo Credit: Jang Mi

featured: domus, abitare, divisare, frame, baunetz, c3, brique, bob, allure, archdaily, and more